Пищови

alt

УЧИЛИЩНИЯ ПИЩОВ ВЕЧЕ ДЕМОДЕ
Невидими слушалки и безжични камери изместиха стандартния университетски “пищов”
“Продавам и Давам под наем комплект невидима слушалка за преписване. Осигурявам всичко необходимо : телефони, сим карти, човек, който да диктува….”
Такива обяви могат да се видят на всевъзможни места в интернет . Такива примамливи предложения провокират една от основните опорни точки на българската народопсихология, а именно използването на всяка възможност “да минеш метър” . Закупуването на книжки и пътуването без билет в градския транспорт са все реални проявления на подобен начин на мислене. Нищо обаче не може да оправдае склонността на младото поколение да прахосва повече време и усилия за търсене на информация в мрежата и изработка на пищови, отколкото са им нужни просто да седнат и да си прочетат материала за изпита. Но е факт, че това се случва от години в български условия. Дали от глупост, неграмотност, или пък от мързел ученици, зрелостници и студенти редовно прибягват до всевъзможни изобретения, за да надхитрят дявола. Въпреки забраната за използването на мобилни телефони, в навечерието на държавните зрелостни изпити много дванадесетокласници се въоръжиха със съвременни средства за комуникация преди изпита. На пазара вече се предлага микрослушалка, която е по-малка от една стотинка. Тя се връзва към мобилен телефон, след което се поставя в ухото и не се вижда дори при взиране от страна на проверяващите. За да получават нужната им информация, зрелостниците си осигуряват ятак, който им диктува от другата страна на телефонната връзка.
В краят на учебната година, когато през ден се правят класни работи или писмени изпитвания, за оформяне на успеха “Как да препиша?” е тема номер едно в ученическите форуми. С наближаването и на кандидатстудентските изпити във вузовете се появяват чудни джаджи – последна дума на техниката, които могат да се вкарат незабелязано в изпитните зали.
За някои преписвачи, това не е нощо ново накои вече знаят за това от години насам, а за други нещо ново, но в общи линии това е най-ефективния начин, по който могат да се надхитрят квесторите.
От специалистите в частност “ http://microslushalka.eu ”, в които се предлага устройството, обясниха, че през зимата и лятото, когато студентите са в сесия, има засилен интерес към техниката. Преди матурите също са направени доста поръчки, предимно от интернет сайта , където цената е най-ниска – между 80лв (за нискокачествените и понякога много опасни за здравето магнити) и 400 лева. С магнитно устройство бил заловен един гласовит преписвач на матурата по география във Велико Търново.
Ученици споделят, че напоследък често се практикува и нов начин за преписване – чрез безплатни SMS - си от интернет. “ Пращаш си съобщения с дати по история, правила по български, трудни думи по езика, който учиш, разни формули по математика, физика, химия и др. Телефона си го слагаш под чина. И в час докато учителят е разсеян, си отваряш телефона и си четеш SMS-ите. Ако те види, казваш че майка ти примерно ти е звъняла. Ако учителят каже, че трябва да се изключват телефоните в час, ти му казваш, че си го пуснал на вибрация и си казал на майката ти да ти звъни само в спешни случай. Питаш учителя дали може да излезеш да видиш за какво ти звъни, дали пък не е станало нещо сериозно и в коридора си преглеждаш съобщенията, пък после винаги можеш за измислиш някаква лъжа”, разкрива своя работещ начин да надхитри преподавателя ученичка в 11 клас от Велико Търново.
“Аз пък си ползвам винаги безплатния и лесен начин – записвам си всичко с микрофона на компа и го качвам на GSM-а. Влизам на контролното с телефон в джоба, свързан с хендсфри слушалката в ръкава. Така слушам и пиша. Винаги помага!!! И не са ме хващали, да чукна на дърво, де. Както е слушалката в ръкава, се подпирам на ухо и слушам. Всичко успявам да запиша”, хвали се друга ученичка.
За друг номер ти трябва също мобилен телефон, но по-хубав, с камера. С нея снимаш някоя страница от учебника, която ти трябва, и си я гледаш в час. При усложнения правиш същото като при начин за преписване номер 1. Ученици споделят и за ползата от химикал с невидимо мастило. “Ако трябва да правиш някакъв тест на лист, си пишеш пищови на листа с невидимия химикал, като гледаш да не натискаш много. И в час светваш с лампичката и си четеш. Продават ги в книжарниците по 70 стотинки, ама е малко рисковано, защото доста учители са запознати с това”, вещо обясняват учениците.
Най-новият метод за преписване е с блутут-а на мобилния телефон, въвеждат ни в ситуацията вещи в занаята момчета. “Преди часа се разбираш с някой зубър и той като си направи неговото контролно, ти го праща с блутут-а, а ти само даваш paste в твоето контролно. Това има редица предимства – не се налага да си правиш предварителни пищови по хартийки и други там глупости, повечето учители са много зле с технологиите и да те хванат, че си гледаш от тела няма да предположат, че това е пищов”.

FaLang translation system by Faboba